Dramatic home a testament to skills

Dramatic home a testament to skills

Registered Master Builder Steve Haycock Construction is the builder of choice for architecturally dramatic homes in Warkworth and its surrounding areas, with an experienced team of builders able to complete challenging and unconventional projects to an award winning standard.
“My team is experienced in really high-quality work, which is moving down from the foremen to the younger guys,” Steve says.
“They have an affinity with and a high awareness of quality, and they strive to make sure they provide the best possible building job they can produce,” he says.”
In 2015, Steve Haycock Construction took out a gold award in the $650,000 to $1 million category of the Registered Master Builders House of the Year competition for the Lawrie House on the Pakiri coast.
“Scott Lawrie was a very brave man,” Steve says. “He had a section in the back of nowhere, an architect he hadn’t worked with before, a builder he had never met, and he was off site working in Australia when his build started and didn’t come back until we were well into the build.”
Steve Haycock Construction had built homes for the Lawrie House’s architect Paul Clarke of Studio2 Architects before, and Steve says Paul thought of him as soon as he got the idea for the design. “Paul was sat down at the lunch table with a sheet of paper, experimenting with different folds,” Steve says.
“He came up with a design he liked, we talked about it, and he modified it to make it more builder friendly.”
On Steve’s advice, Paul removed the internal guttering he had added to the roof to create more shape. “It was going to add a complexity they didn’t need,” Steve says.
“Because the house was in such an exposed position up there on the ridgeline, we had to be very careful that the design wasn’t going to cause major weatherproofing headaches.”

Dramatic home a testament to skills
The form of the Lawrie House, built on a stunning site on the Pakiri coast, changes as you move around the outside.

 
The asymmetrical home was built on the only portion of the ridgeline section the geotechnical consultant would allow to be built on, looking straight down the valley to Pakiri beach.
Like a sculpture, the form of the home changes as you move around the outside. From the front, it has one wall at four degrees and one at 20 degrees, which then both alter their pitch to peak at the ridge.
The roof then changes pitch and reduces in height as it tapers back to form a whole different profi leat the other end of the house. These wall and roof planes are then repeated for the wall and ceiling linings inside.
Its unconventional shape posed a challenge for Steve Haycock Construction to complete a build where no angles were regular, the walls sloped, and nothing was square.
A dark stained cedar front entry and a fully glazed wall and sliding doors at the rear contrast against the roof and the sides of the home, which are wrapped in copper-backed stainless steel.
This project was the first time this extra high performance material has been used in the Southern Hemisphere. A truly spectacular and visually dramatic home, the Lawrie House featured in the first season of Grand Designs New Zealand.
This article was brought to you in association with the following businesses…

Related Posts